Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége

Gyene Piroska elnök
Az ÉFOÉSZ küldetése, az értelmi fogyatékossággal élő emberek és családtagjaik társadalmi hátrányainak kiegyenlítése, érdekeik érvényesítése, védelme, képviselete, emberi és állampolgári jogaik, társadalmi integrációjuk, szociális biztonságuk, rehabilitációjuk biztosítása, esélyegyenlőségük megvalósítása.
Az értelmi fogyatékosság közvetlenül több mint 59 ezer embert, míg közvetve 300 000 magyar állampolgárt érint. Az ÉFOÉSZ közel 40 éve segíti és támogatja országszerte azokat a családokat, akik tartósan beteg gyermeket nevelnek, vagy ahol értelmi fogyatékos családtagjukkal élnek együtt.

A COVID 19 járvány különösen nehéz helyzetbe hozta az értelmi fogyatékosok közösségét. A bentlakásos szociális intézmények lakóit látogatási tilalom terhelte, a családban élőket pedig a megszokott közösségekből való távolmaradás, a fejlesztő foglalkozások felfüggesztése sújtotta. Az ÉFOÉSZ a járványügyi helyzettel kapcsolatos minden információt kommunikált tagsága felé, rengeteg könnyen befogadható kommunikációs és vizuális anyaggal segítette tagságát, közösségi eseményeinek online térbe helyezésén dolgozott.