Magyar Hospice Alapítvány

Dr. Hajnal Miklós Pál, Kuratórium elnöke, Dr. Muszbek Katalin, Orvos igazgató

Hazánkban 1991-ben a Polcz Alaine által vezetett Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával jelent meg a hospice szemléletű ellátás. Hozzájárulnak a daganatos betegek egyénre szabott térítésmentes, humánus ápolásához, fájdalomcsillapításához, a méltóságuk utolsó pillanatig való megőrzéséhez és családjuk lelki támogatásához. Céljuk a betegek fájdalmainak és a tüneteinek csökkentésével, lelki szenvedéseik enyhítésével a lehető legjobb életminőség, fizikai és szellemi aktivitás elérése, valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében.

A hospice alapgondolata a halál, elmúlás elfogadtatása a beteggel és családtagjaival, a megbékélés elősegítése, valamint a magány oldása az aktivitás fenntartásával, a lehető legjobb életminőség megteremtésével. Hisszük, hogy az egymáshoz való szeretetteljes odafordulás értelemmel és tartalommal töltheti meg az élet utolsó szakaszát is.

A betegek ellátását speciálisan felkészült szakemberekből álló csapat végzi, orvos, ápoló, gyógytornász, pszichológus, koordinátor, szociális munkás, dietetikus és sok önkéntes részvételével. Alapítványi irodában is lelkes, tehetséges munkatársak segítik, hogy tevékenységük folyamatos legyen.